Opskrift: Spaghetti bolognese

Spaghetti med kødsovs er en af de største klassikere, du kan diske op med på tur. Den populære ret er nem og hurtig at tilberede både på Trangia eller over et knitrende bål, og så smager den himmelsk!

En sikker vinder på alle typer ture og en superhyggelig aktivitet i det fri. Her får du vores version af det evige hit til både store og små.

 

Pasta med kødsovs

 

Ingredienser (2-3 personer):

  • 300 gram pastaskruer
  • 1 stor revet gulerod
  • 1 revet squash
  • 1 løg (hakket)
  • 1 dåse hakkede tomater
  • 250 gram hakket kylling- eller oksekød
  • 2 grillpølser skåret i bidder
  • 1 terning kylling- eller oksebouillon
  • Smør eller olie til stegning
  • 1-2 dl piskefløde (valgfri)
  • Parmesanost (valgfri)
  • Frisk basilikum (valgfri)
  • Salt og peber

 

Fremgangsmåde;

  1. Svits de hakkede løg i en god klat smør indtil de er klare, men ikke har fået farve.
  2. Hæld løgene over en anden gryde og læg låg på, så de holder sig lune.
  3. Svits nu pølserne i smør til de har fået en flot stegeskorpe og læg dem derefter over til løgene.
  4. Brun kødet af og tilsæt herefter løg og pølser.
  5. Hæld revet squash og gulerod ned i gryden og rør rundt.
  6. Tilsæt de hakkede tomater og bring retten i kog.
  7. Put en bouillonterning og lad kødsovsen simre videre i cirka 20 minutter.
  8. Tilsæt piskefløde for en mere cremet konsistens og rundere smag.
  9. Smag til med salt og peber.
  10. Server din spaghetti bolognese rygende varm – eventuelt med frisk basilikum og revet parmesanost på toppen.

 

Tips:

  • Brug den største Trangia-gryde i sættet til at lave kødsovsen i, så den ikke skvulper over. Når løg og pølser er svitset af, kan du putte dem over den lille gryde med låg på, så de kan holde sig lune, mens du bruner kødet af.
  • Skal der koges pasta til mange personer, kan du overveje at medbringe en 4,5-liters Trangia-gryde og en ekstra brænder. Den store gryde kan rumme hele dit Trangia-sæt under transport og fylder derfor ikke så meget mere.
  • Klargør gulerødder, squash, løg og pølsestumper hjemmefra, hvis du vil spare tid i lejren. Har du derimod god til (og plads til et lille rivejern i rygsækken), er det dog allerhyggeligst at forberede ingredienserne sammen under åben himmel.

 

Pasta pr person

De fleste af os kommer ofte til at koge alt for meget pasta, og selvom det ikke er den dyreste spise, er det alligevel ærgerligt, hver gang det sker.

For at undgå madspild og unødige ressourcer kan du veje dig frem til mængden af pasta, du skal koge. Hvis du beregner 100 gram tørret pasta per person, er det ikke helt skævt. Måske 150 gram hvis du er meget sulten eller 80 gram, hvis du foretrækker en mindre portion.

Prøv dig frem – så får du hurtigt styr på, hvor meget der skal vejes af blandt dem, du typisk spiser med.

 

Hvordan koger man pasta?

Det lyder måske ikke svært at koge pasta, men ikke desto mindre er der tre vigtige succeskriterier, hvis du vil have den bedste oplevelse: Salt, rigeligt med vand og tilpas kogetid.

  1. Start med at bringe rigeligt vand i kog – gerne en liter vand pr. 100 gram pasta.
  2. Når vandet koger, skal du tilsætte salt…ellers bliver det en flad fornøjelse. Regn med cirka 10 gram (eller 2 tsk.) pr. liter vand.
  3. Kog pastaen i det antal minutter, der står på pakken. Smag gerne undervejs alligevel, så du kan slukke for blusset præcis, når pastaen er ”al dente” – dvs. når den stadig har lidt bid. Så burde du ikke risikere udkogt, klistret pasta.

 

Pasta bolognese – spaghetti med kødsovs

Pasta bolognese, spaghetti med kødsovs eller pasta kødsovs. Den populære ret er tit på middagsbordet verden over, for hvem kan egentlig modstå en portion dampende pasta kogt al dente med en lækker og kødsovs, der har simret sin vej til masser af smag?

Bolognese betyder egentlig bare kødsovs, eller ragú, og det behøver ikke være oksekød, du bruger. Du kan lave din kødsovs præcis, som du vil – f.eks. med kylling, som vi også foreslår i opskriften her.

 

Pasta med kylling

Ved at bruge kylling i din pasta kødsovs, får du en mildere smag, der ofte hitter hos børnene. Kylling er også et mere fedtfattigt alternativ til oksekød, ligesom det er mindre klimabelastende af spise fjerkræ frem for kvæg.

Og bare rolig – der er stadig masser af smæk på smagen, når du vælger kylling i din pasta sauce.

 

Velbekomme!